kuchnia polska
wprowadzenie: 
Kuchnię polską wyróżnia występowanie wielu regionalizmów. Tworzy to dosyć złożone zjawisko kulinarne. Inaczej zjemy nad morzem, w górach, na Mazurach czy na Śląsku.

Na kształtowanie się polskiej kuchni miały wpływ przemiany historyczne, a świadomość kulinarna ulegała wielu zmianom i wpływom. W polskiej restauracji odnajdziemy mariaż smaków, kolorów i zapachów.

Menu regionalne

Restauracja z polską kuchnią serwuje różnorodne dania, które charakteryzują się niezwykłym bogactwem smaków. W każdym regionie Polski można odnaleźć inne potrawy. Na Śląsku zjemy nudelzupę oraz roladę z kluskami i modrą kapustą. W Warszawie dominują flaki, a na drugie danie schabowy z kapustą i ziemniakami. Natomiast w Wielkopolskich restauracjach będzie można skosztować ajntopfm, auszpik, myrdyrdę, zimne nóżki, gzik czy pyzy. Lubelszczyzna słynie z pierogów z kaszą gryczaną i białym serem. W restauracjach na Pomorzu w menu znajdą się ryby morskie, a w górach nabiał owczy, kwaśnica i baranina. W większości regionów wspólnym mianownikiem polskiej kuchni są ziemniaki oraz duża ilość mięsa. Potrawy są dobrze doprawione i pozostawiają wyrazisty smak.

Polskie smaki

 

W restauracjach z polską kuchnią dominują różne smaki: od słonego, słodkiego, lekko fermentowanego czy kiszonego, do umiarkowanie ostrego, korzenno-ziołowego, kwaskowatego i kwaśno-słodkiego. Najczęściej używane w tradycyjnej kuchni są m.in. chrzan, cebula, musztarda, koperek, natka, śmietana, czosnek, szczypiorek, pieprz czy gałka muszkatołowa. Potrawy zależą od sezonowości, co można zauważyć w każdym menu polskiej restauracji. Jesienią szczególnymi względami cieszy się dynia, która jest nie tylko przybyłą z Ameryki Halloweenową atrakcją, ale bardzo smakowitym elementem potraw oraz deserów.  Za granicą Polska słynie z różnorodnych wędlin, pierogów i mocnych alkoholi takich jak wódka. Kuchnia jest postrzegana jako dosyć ciężka i tłusta. Każdy gość z zagranicy, który jej skosztuje, na długo zapamięta unikatowe smaki.